Lengte: 35 km
Hoogtemeters: 276
Gereden: Mei 2016

Mijn tweede MTBroute tijdens deze vakantie gaat dwars door het prachtige Kroondomein. Verwacht hier geen single trails, kuipbochten of ander technische actie, maar voornamelijk (lange) brede zandpaden. Her en der krijg je een leuke klim te verduren, waardoor de route door dit schitterende gebied voldoende afwisseling bied.

Vanuit de camping sla ik rechts af en blijf net zo lang rechtdoor fietsen totdat ik aan het begin van het Kroondomein sta. Een groot bord geeft alle informatie over dit natuurgebied. Denk om de gesloten tijden als je hier besluit te gaan fietsen!
Sla links van het informatiebord het zandpad in en volg het zandpad. Bij de eerste t-splitsing ga ik rechts en fiets door een oud stuk bos met veel zeer grote en oude bomen. Het pad komt uit bij het eerste stuk heideveld. Wetende dat er veel wild in dit gebied rondloopt, tuur ik voortdurend de horizon af in de hoop Edelherten, of everzwijnen te spotten.


Een GPS is in dit zeer grote gebied handig om je route te bepalen. Toch is verdwalen bijna onmogelijk. Het Kroondomein lijkt opgedeeld als een dambord. Duizenden van dit soort vlakken met daartussen zandpaden bepalen dit gebied. Een enkel pad doorkruist dit dambord en dat zijn vaak de leuke en interessantste stukken die je hier tegenkomt.

foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7

Met behulp van mijn GPS volg ik een aantal gevonden Mountainbike routes. Al rijdende bepaal ik de koers zuidwaards en rijd hierdoor kris kras door het Kroondomein. Als ik vanuit de bossen plots een open veld nader, schrik ik me dood. Ik sta oog in oog met een gezin everzwijen. Een drietal volwassenen en een boel jonge everzwijnen kijken me aan en stuiven weg verder het open veld op. De everzwijnen blijven daar zoeken naar eten en het lukt me om wat dichterbij te sluipen.

Na het everzwijnen avontuur fiets ik verder zuidwaards en ter hoogte van Wiesel sla ik bij de oude plaggenhut rechtsaf. Ik heb geen idee wat het is, maar achteraf blijkt dit de ruim negentig jaar oude schuil- of schildershut van koningin Wilhelmina te zijn. Ik maak nu een grote lus westwaards en kom iets meer dan 500 meter na de oude plaggenhut weer op dezelfde weg uit. De gereden lus is prachtig. Het brede karrenspoor is hard en glooid door de bossen. Hard rijden is het enige wat je hier kunt en wilt doen!

Eenmaal weer op het grote doorgaande pad blijf ik de weg oostwaards volgen. Links in het open heideveld duiken twee rieten torentjes op. Het lijkt wederom een soort schulhut te zijn, maar dan veel groter. Ik neem geen moeite om te stoppen en fiets verder richting het noorden. Na nog 1 keer scherp links en rechts te zijn gegaan, kom ik weer op het grote doorgaande pad uit. Ik kies voor de makkelijke terugweg en blijf dit pad voor ruim 5km helemaal volgen. Omdat ook dit pad er geweldig bij ligt, is temporijden goed mogelijk. Uiteindelijk kom je weer uit bij het informatiebord aan het begin van de route. Sla hier weer rechts om via dezelfde weg terug naar de camping te rijden.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.