De start van deze MTB toertocht is de sporthal en het voetbalveld in Smilde. Nu ligt Smilde niet direct in de bossen en ben je aangewezen op een aantal verbindingswegen daar naar toe. De snelste weg is via de verharde weg langs de Smildevaart, maar de organisatie heeft voor ons echter wat anders in petto. Vanaf de sporthal in Smilde rijden we zuidwaarts richting Oranje. Via een onverharde weg maakt de route een lus om het dorpje Oranje. Deze lus van enkele kilometers is een combinatie van slootpaadjes, akkers en weilanden en met als laatste topattractie een rondje koeienstal. De MTB-route komt uiteindelijk weer uit bij de Smildevaart en gaat via de verharde weg naar Hogersmilde. Pas als we het kanaal zijn overgestoken en we de laatste akkers zijn doorgeploegd komen we uit in het Drents Friese Woud.

Na het doorkruisen van de camping duiken we de bossen in. De eerste stukken in het bos zijn direct raak: mooie singletracks op een kurkdroge ondergrond. Na deze prachtige singletracks vervolgt de route zich over de diverse zandpaden steeds verder naar het zuiden om uiteindelijk vlakbij Diever uit te komen. In de bossen bij Diever pakken we een deel van de vaste route die ons onder andere door de nieuwe passage loodst. Dit is een erg breed pad wat al slingerend door het bos loopt. Een beetje een parcours voor een paardenspan zeg maar.

Vanaf hier zetten we over prachtige smalle MTB paden door de bossen, koers richting het noorden. Je rijdt rechts om de grote zandvlakte heen en rijd daarna nagenoeg aan de rand van het bos om de ven Vosseveen heen. Je rijd nu aan de andere kant van het bos dan waar je het bos bent binnen gekomen. Helaas geen singletracks hier maar mooie goed te rijden zand en bospaden. Uiteindelijk kom je vlak boven camping de Horrebieter het bos weer uit. Via de onverharde weg rijd je door de tunnel en pakt iets verderop het landweggetje rechts. Via een stuk akker, slootkant en als laatste een korenveld en boerenerf, komen we iets boven Hogersmilde weer uit op de doorgaande weg.

Na 500 meter steek je het kanaal over en pakt hier het fietspad. Dit fietspad blijf je voor zo'n 1½ km volgen. Bij wederom een boerderij duiken we het erf op om zo via akkers en weilanden weer uit te komen op de doorgaande weg van het begin van deze route deze ochtend.

Omdat je bij de start vanuit Smilde over een boel privégrond rijd, kan het narijden van deze stukken her den der wat lastiger zijn. Optie is om de lus vanaf Smilde er uit te laten en alleen het deel door het Drents Friese Woud na te rijden.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.