Makkelijk Aug 2015 32 km 218m 218m

Een van de allermooiste en leukste MTB-routes van Drenthe ligt in Gieten. Het mooie aan deze MTB-route is, dat deze constant wordt aangevuld, uitgebreid etc. door de grote groep vrijwilligers. Hierdoor blijft de route  je altijd boeien en verrassen. De MTB-route van Gieten ligt op de beroemde Drentse Hondsrug. De Hondsrug heeft een lengte van 70 kilometer en een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP en loopt onder de MTB-route van Gieten door. De MTB-route Gieten kent 3 startpunten:  Je kunt de MTB-route gieten starten bij:

- Parkeerplaats aan de Nijslootsweg (Gieten)
- Parkeerplaats bij 't Nije Hemelriek, Houtvester Jansenweg 1, 9462 TB in Gasselte
- Parkeerplaats bij Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4, 9533 PN in Drouwen

Ik start deze prachtige MTB-route altijd vanuit de parkeerplaats bij Gieten. Een startpunt wat inmiddels eenvoudig te vinden is: er staat namelijk een groot bord bij de start. De MTB-route Gieten is volledig gemarkeerd d.m.v. kunststof palen met daarop in het rood het internationale MTB teken. Foutrijden is een kunst zeg maar!

De MTB-route Gieten is dikke pret! De MTB-route is volledig onverhard en slingert zich middels vele singletracks door de bossen van Staatsbosbeheer. Opvallend aan deze route is, dat deze zich helemaal langs de bosranden voert en nergens een oversteek maakt. De MTB-route is een heerlijke afwisseling van bos en heide, zandpaden, singletracks en diverse korte klimmetjes. De MTB-route Gieten is 32 km lang en op geen enkel punt saai.

foto1
foto2
foto3
foto4
foto1
foto2
foto3
foto4

Vanaf de start bij de parkeerplaats bij Gieten rijd je eerst een rondje om het zandgat Homan Free en duikt vervolgens de bossen in. Via brede zandpaden kom je uit bij de grote zandafgraving. Langs de oevers van deze zandafgraving zijn een aantal prachtige singletracks en technische klimmetjes gecreëerd. Boven op heb je een mooi uitzicht over de zandafgraving en het blauwe water. Vanaf de zandafgraving rijd je via een klein stuk weiland richting Gasselte, waar in de bossen een leuk technisch parcours is uitgezet. De MTB-route gaat verder door de bossen en loopt langs de doorgaande weg richting Drouwen.

We passeren in de verte speelpark Drouwenerzand en maken vervolgens een grote lus richting de plas Watermolenveen. Vanaf deze plas rijd je via prachtige zandpaden al kronkelend verder door de bossen en passeert op een steenworp afstand het bekende Boomkroonpad. Eenmaal in de buurt van de ven Zwarte Water kom je bij het heideveld. Via enkele technische paadjes rijd je door het heideveld weer de bossen in om zo richting het noorden te rijden. Je komt uit bij de vennetjes rondom Sekmeer en na die te zijn gepasseerd kom je al rijdend door de bossen weer uit bij de start van de MTB-route.

De MTB-route Gieten is geweldig en kan zich gaan meten met die van Sleen. Alle elementen zitten er in verwerkt en het leuke is, de route wordt perfect onderhouden maar ook met regelmaat uitgebreid of aangepast met diverse leuke variaties. Mocht je onduidelijkheden in deze MTB-route tegenkomen door b.v. ontbrekende routepaaltjes, omgevallen bomen etc. dan kun je dit doorgeven via de mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wordt het binnen no-time gefixt.

Donatie
Voor de MTB-route Gieten is geen vignet verplicht, echter wordt een vrijwillige bijdrage altijd zeer op prijs gesteld. Van de opbrengsten kan de MTB-route Gieten namelijk onderhouden worden. De onderhoudsgroep(en) bestaan ook hier volledig uit vrijwilligers en Mountainbikers zoals jij en ik. Een donatie maken kan heel eenvoudig. Bij de startpunten van de MTB-route gieten staan paaltjes met een QR-code. Scan de QRcode met je camera van je telefoon, open de betaallink en maak je donatie over.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.