Lengte: 49,7 km
Hoogtemeters: 342
Gereden: April 2015

De start van deze Hondsrug Classic is bij voetbalclub Z.F.C. Zuidlaren. Ik ben bij de start erg nieuwsgierig naar de route en hoop op vele nieuwe paden. Een snelle blik op het routekaarte leert mij dat dit ook het geval is. Overigens is geeft de naam van deze MTB toertocht enige verwarring. Het is niet de beroemde Hondsrug Classic van Gieten, maar een toertocht van de Dobberieders uit Zuidlaren.

Vanaf het sportcomplex gaan we rechts en duiken links door de tunnel en zetten koers naar de vennen die dicht bij Zuidlaren liggen. Na dit stuk bos rijden we richting richting Zeegse en pakken er delen van de zandvlakte, heide en bossen. Het oversteken van de Drentse Aa d.m.v. het bij MTB-ers inmiddels beroemde bruggetje, is bij veel routes in deze omgeving vaste prik, zo ook nu. We fietsen verder parallel aan de Drentse Aa door de bossen richting het thuisparcours van de organisatoren van deze toertocht: de vaste MTB-route in Zuidlaren door het Strubben-Kniphorstbos. We pakken een deel van deze vaste routen en steken het bos daarna schuin over richting de N34. Langs de N34 ligt een enorm technische parcours. Dit stuk van bijna 2 kilometer is niks anders dan sturen, sturen en sturen tot je er duizelig van wordt. Het lijkt er overigens op, dat dit deel onderdeel uit gaat maken van een nieuw aan te leggen MTBroute gezien de werkzaamheden die er worden gedaan.

Na dit technische gedeelte duiken we onder de N34 door en gaan direct rechts over dijk richting Annen. We passeren het zwembad van Annen en zetten via de verharde weg koers richting het zuiden. Door enkele bossen en diverse weilanden rijden we om camping De Hondsrug heen en om zo via een lange rechttoe rechtaan weg in het Zwanemeerbos van Gieten uit te komen. Ook hier rijden we weer langs het zwembad, crossen wat door het bos en pakken nagenoeg dezelfde weg weer terug richting het Terborghbos. We rijden nu voor de ingang van camping De Hondsrug langs en crossen zo oostwaard door het landgoed Terborgh. Als we het bos uitrijden en de ijsbaan passeren, rijden we door de landerijen met een boog om Anloo heen en komen vervolgens weer uit in het Strubben-Kniphorstbos. We pakken hier na een paar kilometer de vaste MTB-route weer op om vervolgens langs de N34 weer terug te rijden naar het sportcomplex. De route heeft mij uiteindelijk weer verrast. Het was een mooie combinatie van bekende routes maar ook vele mooie nieuwe stukken. Reden te meer om een volgende keer weer op de parkeerplaats te staan voor de volgende tocht!

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.