Lengte: 53 km
Hoogtemeters: 263
Gereden: November 2014

Een toertocht die reeds lang op het verlanglijstje stond was deze van FTC de Dobberieders in Zuidlaren. De start is bij de voetbalclub Z.F.C Zuidlaren. Het weer is uitzonderlijk; een strak blauwe lucht met een zacht briesje, beter kan gewoon niet. Vanaf het sportcomplex gaan we links langs de N34 en pakken vervolgens na ongeveer één kilometer de 2 stukken bos die bij de dorpen Zuides en Schuilingsoord liggen. Vanaf daar zetten we koers naar het Strubben Kniphorstbosch en pakken het eerste deel van de vaste ATB route daar.

Deze vaste MTBroute is in samenwerking met FTC de Dobberieders aangelegd. Een zeer leuke route met singletracks en op sommige locaties kuipbochten en kleine heuvels.

Vanaf het Strubben Kniphorstbosch rijden we richting Schipborg en pakken achter Schipborg het stuk bos rond de 2 vennen en het Natuurbad. Vervolgens pakken we in Zeegse de zandvlakte en het achterliggende bos om via een lus over de heide de andere kant van het bos terug richting Zeegse te pakken. Via een mooi onverhard pad rijden we richting "Landgoed de Schipborg" waar we via een hoge brug (fiets dragen) de Drentse Aa oversteken. Na het bos komen we weer uit bij de doorgaande weg van Schipborg naar Zuidlaren. We steken de weg over en komen weer in het Strubben Kniphorstbosch uit om zo een ander deel van de vaste MTBroute te pakken.

Vanaf de MTBroute pakt de 50km nu een lus richting Anloo. Het jammere aan deze lus is, dat er minder veel bos in zit en her en der wat verharde paden. Via de lus om Anloo rijden we richting Gasteren en pakken daar het mooie Ubbink-bos. Eenmaal uit het bos, rijden we weer richting Anloo. Vlak voor het dorpje buigen we rechts af en pakken een klein stukje van het bos Terborgh (Boswachterij Anloo) mee.

Met nog 10km te gaan zetten we wederom koers naar het Strubben Kniphorstbosch. In dit bos wacht ons een verrassing. In dit deel van het bos liggen twee prachtige stukken single-track. Dit zeer smalle pad slingert zich kris kras langs de N34. Ontelbaar veel korte scherpe bochten met rondom veel bomen die ook nog eens dicht op de route staan. Een prachtig technisch deel op deze route. Nadat we duizelig zijn van de vele bochten, pakken we nog een laatste deel van de MTBroute. Dit is hetzelfde deel als in het begin van de route, maar dat mag de pret niet drukken. Het blijft fijn om dit stuk te rijden. Vlak voor de eerste vlonder in de route buigen we rechts af en rijden iets verderop via de paralelweg weer terug naar Zuidlaren.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.