Lengte: 45,5 km
Hoogtemeters: 311
Gereden: April 2014 / 2016

De MTB toertochten rondom Gieten blijven favoriet. Dat zie je ook steeds weer terug in het vele aantal deelnemers. Het is begin april dat ik wederom vertrek bij de ijsbaan in Gieten. Lekker vroeg starten betekend geen drukte op het parcours.

Vanaf de ijsbaan rijden we in een grote lus oostwaarts om Gieten heen. De wegen bestaan uit zandpaden afgewisseld met zeer kleine stukjes bos. Na het oversteken van de doorgaande weg rijden we aan een recht stuk richting Gasselte. Op de rotonde slaan we rechts af en rijden parallel aan de autoweg door en duiken iets verderop onder de N34 door richting het bos. In het bos sla je links af en duiken direct daarna links een prachtig singletrack pad op. Deze singletrack maakt overigens deel uit van de standaard MTB-route van Gieten.

We blijven de MTB-route volgen richting Drouwen. Het leuke aan dit deel van de MTB-route van Gieten is, dat dit het technische deel is. Op veel plekken heb je mooie singeltracks waarover je heerlijk snel door het bos kunt rijden. Wanneer we uitkomen bij het ven "Watermolenveen", verlaten we de vaste MTB-route en maken we een grote lus zuidwaarts.

We rijden nu richting het ven "Meeuwenveen" en slaan links af richting het Hunebed D26. Vanaf hier rijden we via lange boslanen richting het einde van het bos en komen uit op de doorgaande weg bij bungalowpark Lunsbergen. Na een klein stukje fietspad slaan we rechts af de bossen weer in. Het stuk bos waar we nu rijden ligt ten westen van Lunsveen is is erg drassig.

We zetten koers noordwaarts en komen weer uit op de vaste MTB-route. We onderbreken de vaste MTB-route even en slaan na een lang mooi bospad rechtsaf richting de zandafgraving. De gecreëerde singletracks aan de rand van deze zandafgraving zijn een groot succes. De prachtige singletracks met af en toe een technisch en fel klimmetje blijven mijn de favoriet van deze vaste MTB-route. Op de hoge bulten heb je bovendien een mooi uitzicht over de zandafgraving met zijn blauwe water.

Vanaf de zandafgraving rijden we door de bossen richting het naastgelegen "'t Nije Hemelriek". Voor mijn een bekende schoolreisbestemming van vele vele jaren geleden. We passeren 't Nije Hemelriek en slaan links af en rijden door tot aan de rand van het bos. Hier pakken we de vaste MTB-route weer op. We passeren het heide veld "De Kuil" en rijden vervolgens richting het "Sekmeer" en via een korte lus komen we uiteindelijk uit op de hoofdweg en bij de officiële start van de vaste MTB-route.

We maken een laatste lus tussen de plassen van "Homan Free" en krijgen een aantal pittige klimmetjes langs de oever van deze plas voor onze kiezen. Nog even op de tanden bijten en we zetten via het laatste bospad langs het weiland koers richting Gieten. We steken de N34 over en rijden voldaan via de doorgaande weg terug naar de ijsbaan. Ook deze keer was de uitgezette route weer meer dan de moeite waard.

Ik heb de MTB toertocht van Gieten meerdere malen gereden. Hieronder vind je dan ook twee GPX files van deze edities.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.