Lengte: 67 km
Hoogtemeters: 837
Gereden: September 2015

Na in 2014 voor de eerste keer Groesbeeks Gruwelijkste te hebben gereden, waren we er zeker van dat we in 2015 weer mee zouden gaan doen. En zo rijden we op zaterdag 19 september 2015 vroeg in de ochtend richting Groesbeek. Ruim 2,5 uur later hebben we ons startnummer opgehaald en kunnen we van start aan de 4e editie van Groesbeeks Gruwelijkste.

Groesbeeks Gruwelijkste is een zware MTB toertocht door de heuvels van Groesbeek en het Duitse Reichswald (alleen de 90 km). De tocht behoort inmiddels tot de klassiekers en heeft een 3 sterren NTFU status veroverd. De toertocht van 50 of 90 km, heeft er sinds 2015 een extra tussenafstand bij: 70 km. Een mooie afstand waar wij voor deze editie hebben gekozen. De uitgezette route blijft erg mooi, uitdagend en behoorlijk zwaar. Groesbeeks Gruwelijkste heeft het allemaal in zich: mooie uitzichten, stevige beklimmingen en technische afdalingen in een prachtig bosrijke omgeving.

Hoogteprofiel Groesbeeks Gruwelijkste 2015

De dagen voorafgaand aan Groesbeeks Gruwelijkste waren erg wisselvallig qua weer. Er is behoorlijk wat regen gevallen en we zijn een beetje bang voor een hoop blubber. Maar we hebben geluk en de hoeveelheid water en modder blijkt (voor onze begrippen) enorm mee te vallen en het parcours is gewoon zeer goed te rijden. Omdat het gebied zo groot is en de MTBers behoorlijk verspreid van start gaan, kun je goed doorrijden zonder al te veel opstoppingen.

groesbeek1
groesbeek2
groesbeek3
groesbeek4
groesbeek5
groesbeek1
groesbeek2
groesbeek3
groesbeek4
groesbeek5

Al vanaf het begin van Groesbeeks Gruwelijkste had ik het gevoel dat ik diverse stukken van de tocht herkende van het jaar daarvoor. En dit blijkt ook te kloppen. Op enkele punten na, o.a. de eerste en enige verzorgingspost, is het merendeel van de route gelijk aan die van vorig jaar en dat is een beetje jammer. De reden voor een nagenoeg dezelfde route zit in de vele beperkingen die de organisatie krijgt opgelegt vanuit de boswachters. Rondom Groesbeek liggen 2 vaste MTB trails (rood en groen), en deze worden aangewezen om te gebruiken. Alle andere paden zijn helaas verboden gebied. Wel zit er ook dit jaar weer een leuk en uniek stuk in de route: we rijden van noord naar zuid door het Afrika museum. Een leuke extra attractie voor de bezoekers: 1500 MTBers die hun dagje uit doorkruisen.

Groesbeeks Gruwelijkste blijft een prachtige MTB toertocht die je gewoon een keer gereden moet hebben. Voor 2016 staat de 5e "High FiveEdition" op het programma. Of wij er weer bij zijn hangt af van de route, anders blijft het voor ons bij deze twee zeer mooie edities.

Omdat, net als vorig jaar, grote delen van de route van Groesbeeks Gruwelijkste over privé of ander niet toegankelijk gebied gaat, is de GPS track niet vanaf de website te downloaden. Heb je toch interesse in de track, neem dan even contact met mij op.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

 Groesbeeks Gruwelijkste

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.