Lengte: 56 km
Hoogtemeters: 211
Gereden: Maart 2015

MTB Ameland is een van die toertochten die je gereden moet hebben. Een geweldig uitgezette MTBroute, door duinen, strand en bos die je over de gehele breedte van Ameland voert. Speciaal voor MTB Ameland hebben de diverse terreinbeheerders op het eiland speciaal voor MTB Ameland het terrein opengesteld voor gebruik.

Het weekend van 7 en 8 maart 2015 is alleen al qua weer ongekend. We noteren een strak blauwe lucht met een heerlijk zonnetje, wel gecombineerd met een stevige zuidwesten wind. Wij starten iets over 9 vanuit de sporthal in Nes en kunnen zonder massastart beginnen. We fietsen door het nog uitgestorven centrum van Nes richting de ijsbaan. We rijden om de ijsbaan en plas "De Vleijen" heen richting het eerste stuk bos. Dit onverharde pad ligt bezaaid met boomschors en houtsnippers en komt uiteindelijk uit boven het dorpje Buren. We steken de weg over en pakken het weiland achter de vakantiehuisjes langs en gaan aan het einde links af richting de duinen. Het mooie duinpad ligt ook hier voor een groot deel bezaait met boomschors. We slingeren over dit pad door de duinen en na een korte afdaling pakken we het fietspad verder richting het einde van Ameland. Aan het einde van deze verharde weg maken we een lus rond het natuurgebied "Het Oerd" en komen na een pittige klim op het hoogste punt uit van de route. Vanaf hier is er een prachtig uitzicht over het gehele natuurgebied.

foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
foto8
foto9
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
foto8
foto9

We dalen af door de duinen en zetten koers richting het strand. We hebben pech, het is namelijk vloed en met een zeer stevige zuidwesten wind (kracht 4) vol tegen is het doorbijten op het strand. Iedereen is zoekende naar harde stukken strand, maar die zijn schaars en de 4 ruime kilometers over het strand zijn dan ook zwaar. Na deze pittige strandrit rijden we over mooie duinpaden richting het westen en komen uit bij Strandhotel Buren aan Zee waarna er door de duinen en bossen koers wordt gezet richting Nes.

Vanaf Nes rijden we door het grote en prachtige Nesserbos richting het westen. Vanaf het bos wordt het zwoegen. Een relatief smal duinpad, met veel hobbels en kuilen en zonder enige beschutting tegen de stevige zuidwesten wind, leidt ons langs Ballum, het vliegveld van Ameland en uiteindelijk naar het vakantiepark Boomhiemke vlak boven Hollum. We doorkruisen het vakantiepark en rijden een klein stukje over de verharde weg door Hollum richting de duinen. Na slechts een kort stuk schelpenpad duiken we het bos van Hollum is wat uiteindelijk uitkomt bij de vuurtoren van Ameland.

MTB Ameland route

Vanaf de vuurtoren krijgen we een lange lus door de hoge duinen van Ameland te verduren. De vele klimmetjes over de zandpaden van deze duinen zijn ronduit pittig. Vanuit de duinen rijden we richting het Finnegat-pad door het moeras en na het passeren van de houten brug komen we uit bij het groene strand van Ballum. Vanaf nu is het ruim 9 kilometer strandrijden wat, t.o.v. het eerste stuk strand aan het begin van de route, zeer goed te rijden is. Het strand is erg breed, de ondergrond goed hard waardoor het met wind mee heerlijk fietsen is. Na ongeveer 9 kilometer steken we de duinen over en pakken hier het bos wat boven de ijsbaan van Nes ligt. Na enkele mooie technische paden door dit bos, zetten we na nog enkele duinpaden via de verharde weg koers terug naar de sporthal in Nes waar de finish is van deze editie van MTB Ameland. We zijn erg tevreden en kijken reeds uit naar de editie van volgend jaar!

Ook dit jaar (2016) waren we aanwezig bij het prachtige MTB evenement op Ameland. Helaas heb ik vanwege materiaalpech slechts de helft het parcours kunnen rijden. Geen GPS track van deze editie maar een mooi GoPro filmpje wat een prachtige impressie geeft van wat MTB Ameland je te bieden heeft. 

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.