Lengte: 93 km    
Hoogtemeters: 1748
Gereden: September 2014

Groesbeeks Gruwelijkste is een zware MTBtoertocht door de heuvels van Groesbeek en het Duitse Reichswald. De tocht behoort inmiddels tot de klassiekers en heeft een 3 sterren NTFU status veroverd. De toertocht van 50 of 90 km is erg mooi, uitdagend en loodzwaar. Groesbeeks Gruwelijkste heeft het allemaal in zich: mooie uitzichten, stevige beklimmingen en technische afdalingen in een prachtig bosrijke omgeving.

Omdat ik zeker wou zijn van een startbewijs heb ik me zo snel mogelijk ingeschreven. En met succes, want ik heb uiteindelijk startnummer 30 voor de tocht van 90km. Vanuit Groningen naar Groesbeek is ruim 2 uur rijden en dat betekend dus erg vroeg op. Bij aankomst is het auto wegzetten, klaarmaken en startnummer ophalen om vervolgens aan de 90km te kunnen beginnen.

De weken voorafgaand aan Groesbeeks Gruwelijkste waren zonnig en droog. Maar uitgerekend een dag voor de tocht heeft noodweer de omgeving geteisterd. De regenval van een dag eerder is met name op de eerste 45km goed merkbaar. Het is nat en blubberig en het materiaal heeft het zwaar te verduren. Mijn ketting met Squirt Lube smacht dan ook naar iets van smeermiddel. Gelukkig staat er bij de verzorgingsposten ook een tent voor technische ondersteuning waarbij ik gelukkig mijn ketting weer kan laten voorzien van wat olie.

foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6

Groesbeeks Gruwelijkste is ronduit geweldig. We rijden door prachtige bosrijke gebieden heen met schitterende trails en duiken vervolgens via mooie paden door glooiende weilanden de volgende bossen in. Ook zitten er leuke afwisselende stukken tussen, zoals het museum Naturalis waar we voor een groot deel doorheen rijden. Maar vanwege de zeer vele hoogtemeters is het ook zwaar, waarbij de ene klim langer is en de ander juist korter en feller. Uiteindelijk haal ik 1748 hoogtemeters over ruim 93km (GPS) en kom helemaal stuk over de finish. Maar het gevoel is geweldig en onbeschrijfbaar; Groesbeeks Gruwelijkste moet je gewoon ervaren. Volgend jaar zijn we er weer!

Omdat grote delen van de route van Groesbeeks Gruwelijkste over privé of ander niet toegankelijk gebied gaat, is de GPS track niet vanaf de website te downloaden. Heb je toch interesse in de track, neem dan even contact met mij op.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

groesbeek-kaart

groesbeek-hoogtekaart

 

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.