Lengte: 34,5 km    
Hoogtemeters: 568
Gereden: Juli 2014

Met 35 km is deze route niet uitzonderlijk lang, maar wel een van de meest bijzondere..
Vanuit de camping sla je rechtsaf de doorgaande weg op. Na een paar kilometer sla je links af richting Chateau L'Herm en blijf de doorgaande weg volgen tot voorbij het Chateau. Je slaat nu links af en na een paar kilometer, direct na een grote en oude boerderij aan je rechterhand, sla je rechts af. De weg buigt linksaf de bossen in en na het oversteken van de doorgaande weg rijd je door een typisch Frans gehucht verder de bossen in. Vanaf hier houdt de bewoonde wereld op. De wegen die je de komende vele kilometers gaan krijgen slingeren zich door een dicht bebost (veel varens en braamstruiken), donker en verlaten gebied. Er is totaal geen teken van leven te bekennen en dat geeft een bijzonder gevoel tijdens het fietsen.

Goed, midden in de bossen sla je haaks links af en duiken een breed kiezelpad op. Dit kiezelpad blijf je voor ongeveer 1 kilometer volgen. Het slingert zich door het landschap wat gekenmerkt wordt door zeer hoge naaldbomen en reuzachtige dennenappels..en voor de rest echt helemaal niks. Na dit pad ga je links en iets verderop maakt de route een korte lus door het bos. Je fietst nu verder over een vrij breed pad door de bossen welke parallel loopt met de spoorbaan. Bij de kruising sla je links af de asfaltweg op om een klein stukje op adem te komen. Iets verderop sla je rechtsaf het onverharde weer pad op. Eenmaal weer in de bossen wordt het pad weer smaller door de vele en dichte begroeiing van varens en braamstruiken. Ik raak mijn gevoel voor richting volledig kwijt en ben aangewezen op mijn grootste vriend op dat moment: mijn GPS. Ik blijf dan ook stoicijns het lijntje op het beeldscherm volgen. Een ding weet ik heel zeker, er is hier een zeer lange tijd echt niemand langs geweest.

foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
IMG2009
IMG2010
IMG2011
IMG2012
IMG2015
IMG2016
IMG2017
foto1
foto2
foto3
foto4
foto5
foto6
foto7
IMG2009
IMG2010
IMG2011
IMG2012
IMG2015
IMG2016
IMG2017

De weg komt uit bij een grote splitsing op een open plek in het bos. Op de GPS zie ik de weg aan de overkant verder gaan. Toch moeten je rechts om een mooie grote lus door het bos te maken. Als de weg in het bos begint te dalen, kom je uit bij een smal tunneltje wat onder de spoorlijn doorgaat. Je maakt nu een grote lus door het bos en steekt een dikke 500 meter verderop de spoorbaan weer over. Wanneer je iets verderop de bossen tijdelijk verlaat, zien je weer de eerste tekenen van leven. Je rijdt door een klein boeren dorp en slaat een paar huizen verder linksaf het weiland in om uiteindelijk uit te komen bij de splitsing op de open plek in het bos. Ik blijf het lijntje op de GPS volgen en zie dat het gebied waar we nu doorheen rijden iets vriendelijker oogt. Er is veel landbouw en boeren zijn druk bezig op het land.

Over diverse paden met telkens wisselende soorten ondergrond rijd je onverhard en verhard verder. Je passeert her en der wat huizen en dat geeft een iets gemakkelijker gevoel dan het eerste deel van de route. Wanneer de weg uitkomt bij het gehucht Le Tallet, zie je in de verte een bekend punt. Het is de oude boerderij waar je aan het begin van de route rechts af het bos in ging. Ik besluit om vanaf daar de weg naar Le Herm te volgen om zo even een kijkje te nemen bij het Chateau (lees: ruïne). Helaas moet je betalen om dit stukje geschiedenis te mogen bekijken. Ik bedank vriendelijk en besluit alleen even een foto te nemen van de MTB bij de ingang. Met een allervriendelijkst "au revoir" stap ik weer op de MTB om de mensen er met enige verbaasde blikken achter te laten. Vanaf Le Herm volg je weer de doorgaande weg de D31 en slaat daar rechtsaf richting Rouffignac.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

 

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.