Mountainbiken in het Teutoburgerwald
Het Teutoburgerwald is een lage bergrug van zo'n 105 km lang, die loopt van het laagste punt bij Bevergern naar het hoogste punt, de berg de Barnacken (446 m), bij Horn-Bad Meinberg. Het Teutoburgerwald ligt in de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Door het Teutoburgerwoud loopt de beroemde Hermannsweg. De Hermannsweg is een wandelpad van totaal 156 km lang dat in de volle lengte over het Teutoburgerwald loopt en geldt als een van de mooiste wandelroutes van Duitsland. Dit wandelpad, dat begint in Rheine, volgt steeds de hoogste route van deze bergrug. De Hermannsweg eindigt uiteindelijk op de top van de meest oostelijke berg van deze bergrug, de Velmerstot (441 m). De gehele Hermannsweg is duidelijk gemarkeerd met zwarte vierkante bordjes met daarin een witte "H"
Veel wandelaars dus, maar het Teutoburgerwald is ook zeer in trek bij Mountainbikers. En terecht! Het Teutoburgerwald bied een ontelbare hoeveelheid wandel/MTB paden die door dit waanzinnig mooie gebied lopen. Maar vergis je niet, het is erg stevig aanpoten met vele (zeer) steile klimmen en dus vele hoogtemeters! De paden varrieren enorm: smal, breed, technisch, steil maar bovenal: heel erg mooi!.
Wij hebben ons de eerste keer gericht op het Teutoburgerwald tot en met Bad Iburg. Echter, na Bad Iburg loopt het Teutoburgerwald nog veel verder door. Goede Duitse vrienden wisten te vertellen, dat het deel na Bad Iburg nog veel mooier moet zijn. Met andere woorden: wij komen nog een keer terug!
Er zijn op het internet diverse fora waar ellenlange discussies worden gevoerd of het Mountainbiken in het Teutoburgerwald nu verboden is of niet. Navraag leert dat er van een echt verbod geen sprake is. Heel erg officieel is het Mountainbiken er niet toegestaan, maar dit steekt juridisch heel erg lastig in elkaar. Vraag maar eens wie de eigenaar van het gebied is en niemand kan je hier een zinnig antwoord op geven. Het algemene beleid is dat het gewoon wordt toegestaan. zolang er geen misbruik van wordt gemaakt / overlast wordt veroorzaakt. Wij zijn op 1 plek een MTB-verbodsbordje tegengekomen. Toch lijkt het er op, dat dit bord er niet door officiële instanties is neergehangen maar door de eigenaar van de camping iets verderop.
Er zijn online diverse GPSroutes te vinden van dit gebied, maar lang niet alle routes zijn nog correct. De door ons gereden routes zijn recent én correct waardoor foutrijden (bijna) niet meer mogelijk zou moeten zijn. Wij hebben uiteindelijk drie prachtige MTB-routes gereden en zijn zeer onder de indruk geraakt van de prachtige MTB mogelijkheden in dit gebied.
Wat praktische informatie:
Mocht je pech krijgen met je MTB, dan ben je aangewezen op Zweirad Feldkämper in Ibbenbüren of bij Radel Bluschke in Bad Iburg. Overnachten hebben wij gedaan in Tecklenburg bij pension Zum Alten Brunnen en was dik in orde. Eten en drinken is in Tecklenburg zeer goed te doen én tegen uitstekende prijzen. Let er wel op, dat pinnen in Duitsland niet zo is ingeburgerd als bij ons. Vaak wordt alleen contant geld geaccepteerd, houd daar dus ook rekening mee.