Lengte: ongeveer 34 km (heen en terug)
Hoogteverschil: ongeveer 880 m
Gereden: juni 2001

Een van de eerste tochten die ik er gemaakt heb is vanuit Täsch naar Sunnega. Nu gaan daar meerdere MTBroutes heen, maar een van de allermooiste routes is via de bekende Europaweg. Deze bekende wandelroute loopt van Grächen via de Täschalp naar Zermatt. 

Vanuit Täsch pak je de smalle doorgaande weg, die naast de waterval en het kleine riviertje dwars door (dus niet de brede rivier lángs het dorp..!) het dorp stroomt, omhoog. Deze verharde doorgaande komt na de eerste bocht uit bij het gehucht Täschberg, met aan direct aan de weg gelegen het witte kerkje. De Täschalp ligt op 2214 m en dat betekend dus klimmen. Vanaf de Täschberg ga je dat merken, de weg klimt en slingert stevig omhoog. Na het lange stuk vrijwel rechtuit klimmen kom je uit bij de brug en de waterval. Na de waterval gaat de weg verder door de bossen omhoog. Na de laatste haarspeldbocht loopt de weg parallel aan de rivier aan een recht stuk door richting de Täschalp. Je steekt verderop de rivier over en passeert enkele berghutten waarna de Täschalp in zicht is. Je bent er helaas nog niet! Via een bochtige weg moet je nog een kleine kilometer stevig klimmen voordat je eindelijk op 2214 m hoogte staat.

foto1b
foto1d
foto1f
foto1h
foto1i
foto1j
foto1l
foto1m
foto1n
foto1o
foto1b
foto1d
foto1f
foto1h
foto1i
foto1j
foto1l
foto1m
foto1n
foto1o

Nou zou je door kunnen rijden naar de Täschhütte, maar destijds bleek dat al snel een lastige zaak. Het is erg steil en bezaaid met losse stenen. Ik raak aan de praat met een wandelaar en die adviseerd mij om de Europaweg te pakken. De Europaweg loopt via een smal en hooggelegen wandelpad over de bergkam door het dal van Täsch naar Zermatt. Deze wandelweg is op de MTB redelijk goed te rijden en loopt vanaf de Täschalp naar Tuftern (boven Zermatt). Vanaf de Täschalp steek je de rivier over en volgt het pad op de bergflank omhoog (de Europaweg staat aangegeven d.m.v. de wandelbordjes Höhenweg Zermatt). Je rijd nu om de berg heen en passeert de boomgrens. Na enkele haarspeldbochten en wat stevig klimwerk passeer je een breed vlak waar smelt en regenwater naar beneden stroomt. Na een laatste stuk vrijwel rechtuit te hebben geklommen, kom je boven op de bergkam uit. Het uitzicht is adembenemend en je hebt een prachtig uitzicht op de beroemde Matterhorn. Vanaf de bergkam gaat het wandelpad via een technische afdaling langs vele rotspartijen naar benden om uiteindelijk uit te komen in Tuftern (2215 m). Vanaf Tuftern is het nog 70 hoogtemeters klimmen over een breed en eenvoudig te rijden kiezelpad naar Sunnega (2288 m). Sunnegea is een kabelbaan tussenstation voor wandelaars of downhillers die naar de Rothorn willen of terug naar Zermatt gaan.

foto1p
foto1r
foto1v
foto1w
foto1x
foto1y
foto1z
foto1za
foto1zb
foto1ze
foto1p
foto1r
foto1v
foto1w
foto1x
foto1y
foto1z
foto1za
foto1zb
foto1ze

Direct achter Sunnega ligt het vrij bekende bergmeertje "Leisee" waar je kunt zwemmen, picknicken etc.. Je mocht er destijds overigens niet met de MTB komen. Leuk om te weten is, dat bij Sunnega een marmotten-observatiepunt is. De vele marmotten (Murmeltiere) die hier wonen zijn inmiddels gewend aan mensen en laten zich met grote regelmaat zien. Rustig gaan zitten en ze komen vanzelf tevoorschijn.

Vanaf Sunnega heb ik dezelfde weg terug naar Tuftern genomen en vervolgens doorgereden naar Zermatt. Deze onverharde weg is 1 lange afdaling die je door de bossen en langs skipistes terug naar Zermatt brengt. Je komt uiteindelijk uit midden naast de begraafplaats in het centrum van Zermatt. Deze begraafplaats is vrij uniek, er liggen veel omgekomen bergbeklimmers begraven. Vanaf Zermatt kun je zowel onverhard als verhard terug naar Täsch rijden. De onverharde weg terug is goed te doen. Delen van de route lopen vlak langs de spoorlijn. De verharde weg is een prachtige afdaling wanneer je al genoeg hebt geklommen die dag. Welke weg je ook kiest, de omgeving is geweldig om te fietsen.

Zwaarte parcours:   
Techn. moeilijkheid:  
Hoogteverschil:  
Bewegwijzering:  

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.