MTB kaarten zijn in het buitenland een geweldig hulpmiddel. Ze geven een hoop informatie over de aanwezige Mountainbike routes in dat gebied. De detailinformatie van de MTB kaarten verschilt echter per gebied. Op 1 kant staan vaak alle routes weergegeven en op de achterkant soms gedetailleerde routeinformatie en mogelijk zelfs aangevuld met een kaartje met daarop het hoogteverloop. De MTB kaart van het Franse departement Ardéche is wat dat betreft erg uitgebreid. Waar de kaarten in Frankrijk overigens unaniem in zijn, is de taal: Frans en dat is niet altijd even handig. De meeste MTB kaarten zijn in het buitenland bij de lokale VVV te koop / gratis mee te nemen. Ook is het mogelijk dat de MTB kaarten bij de receptie van de camping te verkrijgen zijn. Meestal mail ik vooraf aan mijn vakantie de betreffende VVV en speur ik het internet af op zoek naar de MTB mogelijkheden in het gebied. Dit geeft meestal een hoop interessante en nuttige informatie en dat scheelt je ter plekke een hoope extra uitzoekwerk. 

De MTB kaarten bestudeer ik alijd zeer grondig en bepaal aan de hand van mijn persoonlijke voorkeur (+ de vooraf ingewonnen informatie) welke routes ik ga rijden. De MTB kaarten heb ik ook altijd bij me tijdens het fietsen. Uit ervaring weet ik wel, dat je eigen locatie terugvinden op de kaart nog best lastig kan zijn. Een GPS is dan ook een perfecte aanvulling op de kaarten. Deze combinatie heeft mij dan ook al enkele keren goed geholpen. GPS tracks van de Mountainbike routes zijn er nog niet veel. Hiervoor ben je aangewezen op het internet in de hoop dat iemand ze ergens gepost heeft; zoals ik doe. 

mtb-kaarten

Van de gebieden waar ik in het buitenland ben geweest, heb ik de MTB kaarten gedigitaliseerd. De betreffende kaarten kunnen hieronder in hoge resolutie en in PDF formaat worden gedownload. Eventuele nieuwe MTB  kaarten zal ik hier weer bijplaatsen. 

MTB kaarten Ardeche
Op de voorkant van de MTB kaart uit de Ardèche staat de kaart uit het gebied rondom Pradons / Vallon Pont d'arc met daarop weergegeven alle 10 officiële Mountainbike routes in dit gebied. De Mountainbike routes zijn genummerd en voorzien van een kleur. Waarbij de kleur de moeilijkheidsgraat van de Mountainbike routes bepaald. Ook de afstand en het hoogteverschil per MTBroute wordt hier aangegeven. Ook geeft deze kaart aan welke bewegwijzering je dient te volgen. Op de achterkant van de MTB kaart uit de Ardèche staan alle Mountainbike routes rondom Pradons / Vallon Pont d'arc uitgewerkt. Per MTB-route vind je hier een grafiek met het hoogteverloop, de afstand en het hoogteverschil, de startplaats van de MTB-route en een korte routebeschrijving met de bordjes die je moet volgen.De kaart is er uitsluitend in het Frans.

MTB kaarten Buis les Baronnies
Rondom Buis les Baronnies in de Franse Drôme zijn een 7 tal uitgezette Mountainbike routes te vinden. De VVV van Buis les Baronnies heeft van deze Mountainbike routes een prachtig setje met MTBkaarten te koop. Op afzonderlijke kaarten staat een duidelijke overzichtskaart met daarop aangegeven de betreffende route. Op de achterkant van de kaart vind je een hoogteprofiel en korte en eenvoudige routebeschrijving. De hele set met MTBkaarten heb ik gedigitaliseerd en kun je hier downloaden.

MTB kaarten Dieulefit
Rondom Dieulefit in de Franse Drôme zijn een divers aantal uitgezette Mountainbike routes te vinden. De VVV van Dieulefit heeft van al deze Mountainbike routes een prachtig MTBkaart te koop. Kosten: €1 per stuk / kaart en zijn er uitsluitend in het Frans. Op deze MTB kaarten staat een duidelijke overzichtskaart met daarop aangegeven de betreffende route, een hoogteprofiel en korte en eenvoudige routebeschrijving. De hele set met MTB kaarten heb ik gedigitaliseerd en kun je hier downloaden.

MTB kaarten Gap
De officiële MTB kaart van het gehele gebied rondom Gap is erg uitgebreid en bied een hoop informatie. De totale 44(!) uitgezette Mountainbike routes zijn weer onderverdeeld in 12 gebieden rondom Gap. Zo kun je per gebied eenvoudig de diverse Mountainbike routes terugvinden. De MTBroutes zijn allemaal genummerd en weergegeven in een kleur. De kleur van het nummer en de MTB-route geeft de moeilijkheidsgraad van de MTB-route aan. Achter elke MTB-route staat de totale afstand en het totale hoogteverschil vermeld. Naast de Mountainbike routes staat er ook informatie over de 5 verschillende Bikeparks vermeld. Ook een lijstje met winkels waar je terecht kunt voor onderdelen etc. is keurig vermeld. Handig is ook, dat op deze MTB kaart duidelijk staat vermeld wat je moet doen bij een ongeluk. Veel informatie dus en dat is positief, het enige nadeel is ook hier weer: de MTB kaart is er alleen in het Frans.

MTB kaarten Royan
De officiële MTB kaart van Royan, bied met name rondom Royan veel MTB-routes. Een andere veel gebruikte fietskaart is "Les-mathes-la-palmyre-pistes-cyclables" met daarop alle fietspaden rondeom Les Mathes en La Palmyre.
Alle MTB-routes worden aangeduid middels het bekende MTB borden in de bijbehorende moeilijkheids kleur.


MTB kaarten Zermatt 
Een van de eerste (1998) MTBkaarten van Zermatt (Zwitserland). Deze MTB kaart bevat 2 Mountainbike routes die je zonder problemen kunt narijden en 2 speciale Downhillroutes. Zelf heb ik 4 Mountainbike routes gereden en die zijn weer terug te vinden op de website. 

MTB kaarten Blavand
De MTB kaart van Blavand is een algemene wandel en fietskaart. De MTB-route wordt aangegeven doormiddel van een blauw Mountainbikesymbool. Wat de kleurtjes van de diverse gemarkeerde (wandelroutes?) op de kaart betekenen, staat niet duidelijk op de legenda vermeld. De informatie op de kaart staat er ook in het Engels op.

MTB kaarten Die
Bij de VVV in Die verkochten ze tot voorkort een mapje met 15 uitgzette Mountainbike routes (VTT circuits).Van het inkijkexemplaar heb van elke pagina foto's gemaakt. Het geheel is hier te downloaden. Het boekje bij de VVV was helaas niet meer compleet, circuit 10 en 14 ontbreken helaas. Op het kaartje van elke MTB-route is een duidelijk hoogteprofiel, overzichtskaart met daarop gemarkeerd de MTB-route en een korte routebeschrijving beschikbaar. Het boekje geeft verder wat informatie over de betekenis van de symbolen en wat algemene informatie. Alles informatie is overigens in het Frans. Vanwege de totale grootte van de kaarten, zijn de kaarten opgesplitst in 4 downloads.
MTB kaarten Houffallize
De officiële MTB kaart van Houffalize bied alle informatie over de 6 uitgezette MTBroutes. De Mountainbike routes zijn allemaal genummerd en weergegeven in een kleur. Achter elke MTB-route staat de totale afstand en het totale hoogteverschil vermeld. De moeilijkheidsgraad van elke MTB-route wordt onderverdeeld in een Fysieke en Technische moeilijkheidsgraad. Op deze MTBkaart staat ook (sumier) vermeld wat je moet doen bij een ongeluk. De informatie staat in 3 talen op de kaart, waaronder in het Nederlands.

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.