Lengte: 46,7 km
Hoogtemeters: 192
Gereden: februari 2015

Al fietsend vanuit Blåvand pak ik voordat het grote bos begint de onverharde weg naar links. Het is maandag en het militaire gebied rondom Blåvand is gesloten vanwege militaire oefeningen. De rode bollen staan op het moment dat ik het gebied in ga, naar beneden en ook de hekken staan open. Deze lange onverharde weg loopt paralel aan de Kallesmærsk Hede en ook hier staan overal waarschuwingsborden voor explosiegevaar. Halverwege de weg wordt ik ingehaald door een Land Rover. De man achter het stuur kijkt wat vreemd maar groet vriendelijk terug. Wanneer ik hier echt niet mocht komen, was ik wel weggestuurd en fiets daarom gewoon door. Als ik het grote meer / moeras aan de rechterkant ben gepasseerd, ga ik rechts. Deze weg komt uiteindelijk uit in de Bordrup Klitplantage waar ook de vaste MTBroute is.

De zwarte MTBroute is zeer technisch en een heuze uitdaging om te fietsen. Vooral nu het gebied erg nat is, is het glibberen en glijden door de modder. Toch blijft het een fantastisch parcours en is het een must om te fietsen. Halverwege het parcours hoor ik vlakbij diverse tanks rijden. Het zware dieselgeluid klinkt akelijk dichtbij en wanneer ik even later op een hoger punt sta, zie ik vlakbij diverse tanks rondscheuren. Ik fiets de MTB-route helemaal rond en fiets vervolgens parallel aan de doorgaande weg een stukje terug om vervolgens rechts het bos weer in te gaan; ook hier staan de hekken open. Dit onverharde pad kronkelt zich een weg door de bossen en komt uiteindelijk uit bij een groot stuk heide en moerasgebied.

IMG0118
IMG0119
IMG0133
IMG0134
IMG0135
IMG0144
IMG0145
IMG0118
IMG0119
IMG0133
IMG0134
IMG0135
IMG0144
IMG0145

Ook hier zijn veel verse sporen van tanks te zien en op de grond liggen enkele niet ontplofte rode patronen (losse flodders). Omdat ik geen vaste route volg, en uitsluitend op mijn GPS rijd besluit ik rechtdoor te gaan om zo op hetzelfde pad uit te komen als van de heenreis. Wanneer ik dit pad bereikt heb, begin ik me onprettig te voelen. De rode bol die vanmorgen nog onderaan de paal stond, pronkt nu helemaal boven in de paal. Dit is niet goed en wanneer ik in de verte tanks zie rijden besluit ik om snel rechtsomkeer te maken. Op de splitsing van zojuist pak ik nu de weg naar rechts. Deze weg die deels door bos en deels door heide gebied gaat geeft iets meer rust maar ik blijf om me heen kijken naar militaire activiteit. Pas wanneer ik weer op de doorgaande weg naar Blåvand uit ben gekomen kom ik weer tot rust.

Aan de andere kant van de weg ga ik het bos weer in. De zandpaden zijn eindelijk goed te rijden en met de zon er bij is het goed vertoeven. Bij de t-spliting ga ik links en fiets zo richting het dorpje Ho. Je fietst langs de vele vakantiewoningen en de Blåvandshuk Golfclub. Duik na de golfclub rechts de bossen in en blijf deze weg gewoon rechtdoor volgen. Pas aan het einde bij de t-splitsing neem je de weg rechts die uitkomt op de doorgaande weg naar Blåvand. Sla nu links en blijf deze weg volgen totdat je uitkomt in het centrum van Blåvand.

Zwaarte parcours:  Normaal 
Techn. moeilijkheid:  Gemiddeld
Hoogteverschil:  Weinig
Bewegwijzering:  Uitstekend


Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.