Lengte: 10,4 km    
Hoogtemeters: 202

De MTB-route van Blåvand ligt enkele kilometers buiten Blåvand in de Bordrup Klit Plantage (Klit=spar en Plantage=bos). Het makkelijkste is om via het fietspad naast de hoofdweg te volgen richting Oksbøl. Het is dan de laatste parkeerplaats aan de linker kant vlak voor het einde van het bos, waar de start en finish van de MTB-route is. De Bordrup Klit Plantage MTB-route is een officieel uitgezette MTB-route die erg populair is bij de lokale bevolking. Er zijn twee gemarkeerde routes: blauw en zwart. De blauwe route is minder ver en minder technisch en kun je gecombineerd rijden met de zwarte route. Ik heb alleen maar de zwarte route van 10 Km gereden welke zich mooi door het gehele naadbomenbos slingert. De route is zeer gevarieerd; diverse pittige steile stukken, vele technische passages en veel single tracks waardoor het een geweldig parcours is om te fietsen. De ondergrond is voor 80% zand maar bevat her en der wat modder waar het bij regen erg blubberig kan zijn. De route heeft mij absoluut niet verveeld en ik heb hem dan ook meerdere malen achter elkaar gereden.

IMG1188
IMG1191
IMG1211
IMG1212
IMG1216
IMG1188
IMG1191
IMG1211
IMG1212
IMG1216

Het parcours wordt zeer goed onderhouden door de lokale MTBclub, belangrijkste reden hiervoor is o.a. dat er met regelmaat wedstrijden worden gehouden. Op de diverse steile stukken liggen jute matten of stukken tapijt om grip te houden tijdens het klimmen. In de zanderige bochten ligt op veel plekken grind en boomsnippers om verzakking tegen te gaan. De route is perfect gemarkeerd door middel van paaltjes met het internationale MTB teken. Fout rijden is vrijwel onmogelijk. In de weekenden is het op de MTB-route erg druk. Ook moet je rekening houden met mogelijke evenemenen zoals wedstrijden, deze worden overigens keurig middels aanplakbiljetten bij de parkeerplaats aangegeven.

De MTB-route ligt midden in het militair oefenterrein wat onder andere wordt gebruikt door de NAVO. Overal in het gebied staan waarschuwingsborden en signaleringsbollen die aangeven of het gebied wel of niet toegankelijk is. Via http://forsvaret.dk/OKSBL/Skydninger/Pages/default.aspx kun je online per maand inzien wanneer er weer (en waar) oefeningen plaatsvinden. In de week dat ik er was, vond er een uitgebreide militaire oefening plaats ter hoogte van Blåvand. De MTBroute was gelukkig gewoon open, maar vanwege de westenwind hoorde je het zware geschut van tanks etc. alsof het in het bos zelf plaats vond. In die omstandigheden een MTB-route te fietsen is ronduit spectaculair te noemen. 

Zwaarte parcours:  Normaal 
Techn. moeilijkheid:  Gemiddeld
Hoogteverschil:  Weinig
Bewegwijzering:  Uitstekend

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.